Naša zgodba

kmetija Pr' Homarju

V Tuhinjski dolini boste le dober kilometer in pol od glavne ceste, ob vznožju vzpetine Sveti Miklavž na Gori, v vasi Gradišče, našli majhno družinsko kmetijo Pr' Homarju. Tu živimo in delamo Bodlajevi, z našo mami Fani na čelu.

Ker je ravnina pri nas ponekod kar precej 'v breg prislonjena' in je zato strojna obdelava otežena, nas boste poleti lahko našli na katerem od travnikov, z lesenimi vilami in grabljami v rokah. Nič se ne bojte, le-te uporabljamo zgolj za spravilo sena, za krmo našim živali pozimi.

Prava čarovnija pa se godi v sirarni. Tam pod spretnimi rokami naše Fani nastajajo izvrstne mlečne dobrote, med katerimi so tudi maslo in skuta za krepke zajtrke, jogurti in siri za malice, za posebne priložnosti pa kozji dimljeni siri.

Živali in krma

Krmo za živali pridelujemo na štirih hektarih zemljišč. V topli sezoni naše krave in koze uživajo na vsakodnevni paši na svežem zraku, pozimi pa jih razvajamo s poleti nakošenim senom, sušenim v kozolcih. Vse mleko pridelamo na tradicionalen način, kar pomeni da ne uporabljamo silaže ali fermentirane krme - le tako imajo naše mleko in mlečni izdelki pristen domač okus.

Sirarna

V naši butični sirarni nastajajo različni izdelki iz kravjega in kozjega mleka, med katerimi so najbolj priljubljeni dimljeni siri iz kravjega mleka. Predelujemo le mleko, ki ga namolzemo v domačem hlevu, kar nam omogoča popoln nadzor nad kvaliteto skozi celoten proces izdelave, kar se kaže v okusu, aromi in hranljivosti končnih izdelkov.